Vermogensbeheer
February 28, 2020

Rusland, Oekraïne en Investeren

Rusland heeft na weken van oplopende spanning buurland Oekraïne aangevallen. De Russische inval leidt tot geschokte reacties bij regeringsleiders en heeft ook voor onrust op de financiële markten gezorgd. Het is moeilijk om nu al te weten hoe groot de gevolgen op lange termijn zijn, vooral omdat nog onbekend is of en hoe het conflict verder escaleert.

Bekijk onze webinar over Onrustige Markten

De eerste reactie op de beurzen is natuurlijk negatief, de Europese aandelenmarkten zijn enkele procenten gedaald en Amerikaanse beurzen openen eveneens negatief op het nieuws. Tegelijk stijgen de, met name, olie- en gasprijzen, maar ook agrarische en industriële grondstoffenprijzen zoals graan en nikkel, aluminium en koper.

De markten houden al langer rekening met de geopolitieke spanningen. Olie- en gasprijzen stegen de afgelopen tijd al flink en de aandelenmarkten zijn sinds het laatste kwartaal van afgelopen jaar al onrustig. Meestal lopen de financiële markten wat langer vooruit op de zaken die pas later plaatsvinden. Voor een belangrijk deel komt dat door stijgende prijzen van grondstoffen en producten sinds de wereldwijde economie weer op stoom komt na de verstoring door corona. Centrale banken reageren daarop door renteverhogingen aan te kondigen die prijzen moeten stabiliseren, maar tegelijk ook economische groei afremmen.

De Europese Unie en de VS hanteren momenteel vooral sancties als reactie op de oorlogshandelingen van Rusland en kijken naar andere mogelijkheden om druk te zetten om het conflict te beëindigen. De uitdaging is daarbij dat het niet tegelijk de economieën van de Europese landen veel schaadt. Een volledige uitval van de levering van Russisch gas bijvoorbeeld, raakt ook de eigen economie hier. Het laat maar weer eens zien dat de afhankelijkheid van energiebronnen van anderen kwetsbaar maakt. Naast voordelen voor het klimaat zou deze kwetsbaarheid extra stimulans voor een versnelde energietransitie moeten zijn.

Voor de echt lange termijn is dan ook de vraag in welke mate het conflict de wereldwijde economie structureel gaat raken. De Russische economie en die van Oekraïne zijn daarvoor te klein en het is de vraag hoe de Westerse economieën door mogelijk zware sancties tegen Rusland wordt getroffen. Het is dus te hopen dat de oorlogshandelingen niet zullen uitmonden in een veel groter conflict, maar ook dat is nu nog koffiedik kijken.

Bij Yield.inc hebben we zelf op echt lange term nog voldoende vertrouwen in de onderliggende factoren voor wereldwijde economische groei: een groeiende bevolking en productiviteitsverbeteringen, met name die door innovaties worden gedreven. Geschrokken van het oorlogsgeweld zijn we wel, maar in paniek zeker niet. Hogere inflatie zal op korte termijn onvermijdelijk zijn, het is de vraag of die structureel en op lang termijn gaat door werken. We houden natuurlijk de vinger aan de pols en beantwoorden graag vragen, mocht je die hebben.

Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.